Acte infiintare SRL
Înființare SRL

Acte necesare pentru înființarea unui SRL: Documente pentru deschiderea firmei

Bono
16 minute de citit
Actualizat 17 decembrie 2024

Înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) în 2025 necesită pregătirea unui dosar complet cu toate actele necesare.
Dar înființarea unui SRL nu trebuie să fie un proces complicat. Dacă alegi să înființezi SRL-ul tău cu Bono ne ocupăm noi de tot: completarea documentelor, rezervarea denumirii firmei și depunerea automată la Registrul Comerțului. În plus, îți găzduim gratuit sediul social pentru primul an și redactăm gratuit actul constitutiv.


1. Primii pași pentru înființarea firmei (înainte de pregătirea dosarului cu documente)

Înainte de a strânge toate documentele necesare pentru dosarul de înființare a SRL-ului tău trebuie să: 

1. Stabilești un nume pentru firma ta. Cererea de verificare disponibilitate firmă trebuie completată cu 3 variante de denumiri, în ordinea preferințelor. Aici găsești formularul.

2. Stabilești dacă vei porni singur afacerea (dacă tu ești singurul asociat) sau cu alte persoane.

3. Alegi persoana care va reprezenta legal firma (administratorul firmei). Poți alege să fii tu singurul asociat și administratorul firmei tale.

4. Stabilești dacă firma ta va fi sau nu plătitoare de TVA.

5. Stabilești dacă SRL-ul tău va fi plătitor de impozit pe profit sau pe venit (microîntreprindere). Sunt anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinești pentru a fi o microîntreprindere.

6. Stabilești ce activitate principală și ce activități secundare va avea firma ta (codurile CAEN);

7. Stabilești unde va fi sediul social (la tine acasă, la un prieten, într-un birou sau în orice altă parte dacă ai un contract de comodat sau de închiriere).

După ce ai decis aceste aspecte, poți să treci la pregătirea dosarului de înființare. Iată ce documente sunt necesare pentru dosarul de înființare al SRL-ului tău.

2. Documentele necesare pentru dosarul de înființare SRL

Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), documentele pentru deschiderea unei firme includ:

1. Cererea de înregistrare - formular

2. Anexa privind înregistrarea fiscală - formular;

3. Declaraţia-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare - formular;

4. Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii firmei - detalii;

5. Actul constitutiv. Modele pentru actul constitutiv se găsesc pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (SRL asociat unic/SRL mai mulți asociați)

6. Documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social; 

7. Copii ale actelor de identitate ale asociaților și administratorilor;

8. Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice - formular - tip;

9. Dovezile privind plata tarifului legal - detalii:

În anumite situații speciale, este nevoie și de alte documente. Aceste formulare pot fi descărcate de pe site-ul oficial al ONRC sau obținute de la ghișeele instituției.

Toate documentele necesare înființării SRL-ului tău trebuie să fie completate corect și integral pentru a evita respingerea dosarului de către ONRC. Cu aceste elemente în vedere, să analizăm în detaliu fiecare componentă esențială a dosarului de înființare.

3. Actul constitutiv al SRL-ului

Actul constitutiv reprezintă documentul fundamental pentru înființarea unui SRL.

Acesta trebuie să conțină următoarele elemente esențiale:

✔️Datele de identificare ale asociaților

✔️Forma, denumirea și sediul social al societății

✔️Obiectul de activitate al societății

✔️Capitalul social subscris și vărsat

✔️Numărul și valoarea nominală ale părților sociale

✔️Datele de identificare ale primilor administratori

✔️Durata societății

✔️Modul de dizolvare și lichidare a societății

Acest document se actualizează ori de câte ori modifici ceva în firmă. Pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) se poate găsi un model de act constitutiv. Dacă alegi să înființezi SRL-ul tău cu Bono, ne ocupăm de redactarea și completarea actului constitutiv pentru firma ta.

4. Cererea de înregistrare și formulare specifice necesare pentru înființare SRL

Pentru înregistrarea unui SRL la ONRC, mai sunt necesare următoarele acte și formulare:

Cererea de înregistrare (detalii). Această cerere este primul document cerut de ONRC și include informații esențiale despre viitoarea ta firmă (numele firmei, sediul social, detalii despre reprezentantul legal etc.)

Anexa 1 referitoare la înregistrarea fiscală (instrucțiuni de completare). În acest document va trebui să menționezi o mare parte din deciziile descrise în capitolul despre primii pași pentru înființarea firmei (impozit pe profit sau venit, plătitoare de TVA sau nu etc.)

Declarația-tip pe propria răspundere privind autorizarea funcționării. Este un formular în care trebuie să completezi unde îți autorizezi codurile CAEN (la sediu, la un punct de lucru sau la terți). Un cod CAEN poate fi autorizat în mai multe locații (de exemplu, și la sediu și la terți).

Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii firmei (detalii)

Uneori poate părea complicat să completezi aceste documente, mai ales dacă nu ai mai trecut prin acest proces. Dacă sunt greșeli în modul în care ai completat documentele, se va amâna soluționarea dosarului pentru 15 zile. Altfel spus, ai 15 zile să rectifici problemele și să redepui documentele.

Aceste formulare pot fi descărcate de pe site-ul oficial al ONRC sau obținute de la ghișeele instituției. Dacă optezi pentru deschiderea SRL-ului tău cu Bono, ne ocupăm noi de completarea corespunzătoare a acestor cereri și declarații. 

5. Dovada sediului social al SRL-ului

Pentru a dovedi existența sediului social, sunt necesare următoarele acte ce țin de înființarea firmei:

Contract de comodat, închiriere sau subînchiriere pentru spațiul destinat sediului social - Acest document trebuie să ateste dreptul de folosință al spațiului unde va fi sediul social.

Extras de carte funciară pentru informare - Este necesar ca acest document să fie în termenul de valabilitate și să demonstreze situația juridică a imobilului.

Dacă sediul social va fi la bloc și vei autoriza anumite coduri CAEN la sediul social, atunci vei avea nevoie de avizul asociației. În cazul în care nu desfășori activitate la sediul social, este nevoie doar să dai o declarație pe proprie răspundere în acest sens.

Dacă alegi să înființezi SRL-ul tău cu Bono, îți oferim gratuit găzduire pentru sediul social pentru primul an.

6. Declarația privind beneficiarii reali

Declarația privind beneficiarii reali este o declarație pe proprie răspundere ce are ca scop prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Toți asociații care dețin mai mult de 25% din capitalul firmei sunt beneficiarii reali ai acesteia. 

Dacă se specifică în Actul Constitutiv beneficiarii reali și modul de exercitare a controlului, această declarație nu mai trebuie depusă.

7. Acte specifice pentru obiectul de activitate al SRL-ului

Suplimentar, mai pot fi necesare și următoarele documente:

Avize, acorduri și autorizații necesare pentru desfășurarea activităților declarate

Declarații specifice pentru anumite domenii de activitate

Este important să verifici cu ONRC ce documente suplimentare sunt necesare pentru domeniul specific în care va activa SRL-ul tău.

8. Greșeli comune întâmpinate în procesul de înființare al unei firme

În procesul de pregătire a actelor necesare pentru a deschide o firma, există câteva greșeli frecvente care trebuie evitate:

Lipsa unui document necesar (cum ar fi contractul de comodat, declarația pe propria răspundere, acordul vecinilor etc.)

Documentele care atestă sediul social nu sunt actualizate (de exemplu, extrasul de carte funciară expirat)

Alegerea unor coduri CAEN care nu sunt relevante pentru activitatea firmei sau care necesită autorizări suplimentare.

Ignorarea înregistrării corecte în scopuri de TVA sau lipsa informațiilor despre regimul fiscal potrivit (microîntreprindere sau impozit pe profit).

Capitalul social nu este depus la bancă în contul dedicat sau suma depusă nu respectă cerințele legale.

Alegerea unei denumiri care este deja utilizată sau care încalcă regulile ONRC.

Unele activități necesită autorizări suplimentare (de exemplu, activități în domeniul medical, alimentar sau transport).

Întârzierea în depunerea documentelor sau înregistrarea unor modificări.

9. Concluzii și recomandări privind actele pentru înființarea unui SRL

Înființarea unui SRL nu trebuie să fie un proces complicat. Dacă alegi să înființezi SRL-ul tău cu Bono, nu vei plăti nimic pentru serviciul de deschidere a unei firme. Vei plăti doar taxele pentru Registrului Comerțului, în valoare de aproximativ 135 lei.  

Ne ocupăm noi de tot: completarea documentelor, rezervarea denumirii firmei și depunerea automată la Registrul Comerțului. În plus, îți găzduim gratuit sediul social pentru primul an și redactăm gratuit actul constitutiv.

Nu sunt costuri ascunse și nu te obligăm la plata unui abonament. Vom lansa în curând și un serviciu de contabilitate lunară, iar dacă ți-a plăcut experiența de la înființare, ne-am bucura să ne alegi apoi și pentru serviciul de contabilitate.

DISTRIBUIE:

Articole similare

Fă primul pas cu Bono

Înființează-ți SRL-ul gratuit, online, simplu și rapid – fără bătăi de cap, fără drumuri la ghișee.

100% onlineGratuit și simplu