Costuri Infiintare SRL
Înființare SRL

Costuri pentru înființarea unui SRL în România: Ghid complet pentru 2025

Otilia Eachimov, Expert contabil autorizat CECCAR
7 minute de citit
Actualizat 9 decembrie 2024

Înființarea unui SRL în România presupune o serie de costuri. În acest articol, vei găsi toate informațiile necesare pentru a bugeta eficient procesul, de la taxe legale, costuri pentru sediul social, până la servicii profesionale și sfaturi pentru a economisi bani.

Dacă alegi să înființezi SRL-ul tău cu Bono, nu vei plăti nimic pentru serviciul de înființare. Vei plăti doar taxele pentru Registrului Comerțului, în valoare de aproximativ 135 lei.

1. Taxe și tarife oficiale pentru înființarea unui SRL

Costurile de înființare ale unui SRL includ toate cheltuielile necesare pentru a înregistra legal firma și pentru a începe activitatea. În 2025, costurile oficiale includ:

Taxe la Registrul Comerțului: aproximativ 135 lei pentru înregistrarea firmei și publicarea în Monitorul Oficial

Taxe notariale / avocat: între 50-100 lei/document, pentru autentificarea declarațiilor și specimenelor de semnătură

Capital social minim: 1 leu

Găzduire sediu social: de la zero la +500 lei, anual

Rezervarea denumirii firmei: gratuită la Registrul Comerțului

Întocmirea actului constitutiv: poate fi redactat personal sau cu ajutorul unui specialist, inclusiv folosind modelul de act constitutiv oferit gratuit de către Registrul Comerțului (ONRC).

2. Deschiderea unei firme - Costurile pentru capitalul social

Suma minimă este 1 leu, însă mulți antreprenori aleg o valoare mai mare (200-1000 lei). Dacă vei adăuga un asociat în viitor, e mult mai simplu să împarți capitalul social dacă ai ales de la început o sumă rotundă (cum ar fi 500 sau 1000 lei). E mai greu să împarți 1 leu în mod echitabil 😊.

Un procent de 30% din capitalul social trebuie depus în casierie sau în contul bancar nu mai târziu de 3 luni de la data înmatriculării, dar înainte de a începe operaţiuni în numele societăţii. Diferenţa de capital social va fi depusă în maxim 12 luni de la data înmatriculării.

3. Cheltuieli SRL pentru sediul social

Alegerea sediului social implică mai multe opțiuni și, în funcție de cea aleasă, costurile pentru deschiderea unui SRL pot varia:

1. Propria locuință: dacă deții o proprietate, o poți folosi ca sediu social. O să ai nevoie de contractul de vânzare-cumpărare.

2. Închiriere: dacă dorești să ai sediul social în altă parte (prieten, spațiu de birouri) o să ai nevoie de un contract de comodat (te ajutăm noi să îl completezi).

3. Găzduire profesională: 50-150 euro/an în funcție de serviciul ales.

Exemplu practic: Dacă locuiești într-un apartament cu chirie și proprietarul este de acord, poți economisi bani folosind contractul de comodat, fără alte taxe.

‼️Dacă ai sediul social într-un apartament care aparține unei persoane fizice, este bine să știi că detalii precum suprafața trecută în contractul de comodat și dacă desfășori sau nu activitate acolo pot influența impozitul pe proprietate plătit.

Dacă ai nevoie de găzduire profesională, Bono oferă gratuit găzduire în primul an. Începând cu al doilea an, poți muta sediul social în altă parte. Sau, dacă muți contabilitatea la Bono, găzduirea sediului social rămâne în continuare gratuită.

4. Comparație costuri înființare SRL sau PFA / SA

Decizia între SRL și PFA sau alte forme juridice nu ar trebui să se bazeze doar pe întrebarea ”cât costă să deschizi o firmă”, Există și alte diferențe care ar trebui luate în calcul: 

SRL sau PFA: Costurile de înființare pentru un SRL pot fi mai mari vs costurile pentru un PFA, dar SRL-ul oferă mai multă flexibilitate și protecție juridică. La Bono, costurile de înființare pentru SRL-ul tău sunt zero. Trebuie să plătești doar taxa lunară de 135 lei pentru Registrul Comerțului.

SRL sau SA: Costurile SA sunt mult mai mari, incluzând un capital social minim de 90.000 lei.

5. Costuri care ar putea apărea după deschiderea unui SRL

Pe lângă costul propriu-zis de înființare a unui SRL, există o serie de cheltuieli opționale pe care să le iei în calcul, în funcție de domeniul de activitate al firmei. Astfel, alte costuri după deschiderea unui SRL ar putea include:

Realizarea unei sigle și a unui logo pentru firmă - între 300-1000 lei

Înregistrarea mărcii la OSIM - aproximativ 1000 lei

Achiziționarea de echipamente și mobilier - costurile variază în funcție de necesități

Dezvoltarea unui website - de la 500 lei pentru soluții simple până la câteva mii de lei pentru site-uri complexe

6. Concluzii și recomandări

Înființarea unui SRL nu trebuie să fie un proces complicat. Dacă alegi să înființezi SRL-ul tău cu Bono, nu vei plăti nimic pentru serviciul de deschidere a unei firme. Vei plăti doar taxele pentru Registrului Comerțului, în valoare de aproximativ 135 lei.  În plus, îți găzduim gratuit sediul social pentru primul an.

Nu sunt costuri ascunse și nu te obligăm la plata unui abonament. Vom lansa în curând și un serviciu de contabilitate lunară, iar dacă ți-a plăcut experiența de la înființare, ne-am bucura să ne alegi apoi și pentru serviciul de contabilitate.


DISTRIBUIE:

Articole similare